X Euroopa Toitumiskonverentsi põhiuudis oli seotud leptiiniga
Mullu Pariisis peetud X Euroopa
Toitumiskonverentsi kõige uudsem teema oli kahtlemata plenaarloeng “Leptiin ja
rasvumuse bioloogiline baas” (“Leptine and the biologic basis of obesity” –
Howard Hughes Medical Institute, The Rockefeller University, New York, NY, USA),
lektor Jeffrey M. Friedman.
Plenaarloeng osutus koguni sedavõrd uudseks, et konverentsi käigus pöördusid
ettekandjad korduvalt selles loengus esitatud andmete juurde tagasi. Et lugejal
oleks kergem mõista selles sisalduvat uudsust, annan konverentsist osavõtjana
lühikese ülevaate hormoon leptiinist.
Leptiini olemus
1994. a avastatud hormooni süvauuringutega tegeldakse intensiivselt ning on
fikseeritud lühidalt tema olemus. Leptiin on hormoon, mis algatab
tagasisidesignaali rasvkoest. Ta on moduleeriv kehakaalu ja sigimisfunktsiooni
reguleerivates neuraalsetes ja hormonaalsetes süsteemides (vt “Seedimine,
toitumine, dieedid.” Selma Teesalu, Tiiu Vihalemm, Tartu 2001, lk 265).
Inimese energiatasakaalu regulatsioonis on paljude hormoonide ja mediaatorite
keeruline võrgustik, mida praegu tuntakse vaid osaliselt (“Endokrinoloogia”, lk
483, Medicina 2003). Leptinogeeni ja leptiiniretseptorgeeni mutatsioonid
kutsuvad hiirtel ja rottidel esile märgatava rasvumise. Mutatsioone on leitud ka
mõnel inimesel, kellel juba lapseeas on alanud tugev rasvumine (samas, lk 482).
Olulised ravitulemused
Jeffrey M. Friedman demonstreeris toitumiskonverentsi plenaarloengul veenvalt
leptiiniga ravitud laste ravitulemusi. Leptiinravi normaliseeris lastel kiiresti
liigse söögiisu ja mõne aja pärast kehakaal normaliseerus. Lektor tõi andmeid
selle kohta, et madal leptiinitase patsientidel, kellel tuvastati leptinogeeni
mutatsioonid, assotsieerus teiste tervisehäiretega nagu infertiilsus, diabeet,
immuunsüsteemi ebanormaalsus, mis kõik korrigeeriti leptiinraviga. Need leiud
omavad suurt tähtsust tõestamaks seost leptiini taseme ja neuroendokriinse
süsteemi vahel.
Madala leptiinitasemega naistel on madalam reproduktiivne võime. Samuti mõjutab
leptiini tase hüpotalamus-hüpofüüsi telje türeoidhormoonide taseme kontrolli,
mõjutab selle metabolismi, põhjustab halvenenud glükoosi homöostaasi ning
immuunsüsteemi puudulikkust. Seega leptiin kindlustab seose toitumusliku
seisundi ja paljude teiste füsioloogiliste süsteemide vahel.
Need tulemused on loonud aluse leptiiniteraapiaks eeskätt rasvumuse, aga ka
mitmete diabeedi vormide puhul, k.a lipodüstroofia ja hüpotalaamiline amenorröa
(hypothalamic amenorrhoea). Viimane seisneb menstruatsioonide lakkamises, eriti
kõhnadel naistel.
Plenaarloengu autor näitas veenvalt, et tuleviku-uuringud peaksid olema suunatud
hormoon leptiinile, mis reguleerib toitekäitumist kui tüüpilist motiveeritud
käitumise kontrolli. (Loengu lühikokkuvõte on avaldatud Internetis
http://content.karger.com/produktedb/produkte.asp?doi=105114
(lk 2, PL-3) ja väljaandes Annals of Nutritional Metabolism 2007, 51
(suppl 1), 22007 lk 2 Plenary Lectures 10th European Nutrition Conference.)
Leptiini kohta esitati konverentsil veel mitu ettekannet, samuti ka teise
neuropeptiidi – ghreliini – kohta. Ka ghreliinil on sidestaja osa seedekulgla ja
hüpotalamuse-hüpofüüsi vahel, informeerides aju toidu ja kalorite tarbimisest
ning mõjutades isu ja kasvuhormooni sekretsiooni, s.t toidu tarbimist ja keha
kasvu. (Ghreliini kohta lähemalt vt “Toitumine tõhusalt ja individuaalselt igas
eas”, lk 133, Selma Teesalu, 2006.)
Juured on energiahäiretes
Leptiini käsitleva plenaarloengu autor rääkis umbes 30 minutit oma loengust
inimorganismi energiavahetusest. Kõikidel kaaluprobleemidel, söömishäiretel ja
meeleolulangustel on juured mingil moel energiahäiretes. Positiivne energiavool
ja kasulikud toidud hoiavad inimest tugeva ja tervena. Negatiivne energiavool ja
isikule mittesobivad toidud tekitavad väsimust ja tervisehäireid. Kokkuvõtvalt
võib väita, et kõige olulisem uudis nimetatud konverentsil oli: rasvumus jpt
probleemid on ravitavad rasvkoe hormooni leptiiniga.
Arutleti sisutihedalt ka nn kolesteroolilegendi teemal. Teatavasti on
aastakümneid kestnud kolesteroolipaanika. Konverentsil jäi kõlama seisukoht, et
selline paanika ei ole millegagi põhjendatud, kuna ei ole veenvaid tõendeid, et
oleks seos vere kolesterooli ja ateroskleroosi vahel. Kui ligikaudu 30 protsenti
patsientidest ei reageeri statiinidele, siis ei ole millegagi põhjendatud
kolesteroolitaseme langetamine statiinidega, vaid hoopiski lipiidide
ainevahetuse korrastamine õige letsitiini ja oomega-3 rasvhapete sisaldusega
toidus.
Ettekanne DHEA teemal
Allakirjutanu ettekanne (kaasautorid M. Roosalu, I.-O. Vaasa, I. Kalits)
“Dehüdroepiandrosterooni (DHEA) prekursor diosgeniin parandab postmenopausaalse
osteoporoosi ravitulemusi” esitati sektsioonis “Toitumine ja vananemine”
(Nutrition and Ageing) alajaotuses “Toidukomponendid ja kudede areng” (Nutrients
and Tissue Development). Ettekandes käsitleti menopausaalset osteoporoosi ja
selle ravi loodustoodete abil. Miks just toitumiskonverentsidel pööratakse
erilist tähelepanu loodustoodetega seonduvatele uuringutele?
Eestis on suhteliselt vähe teada neerupealise hormoonist
dehüdroepiandrosteroonist (DHEA). Hormooni DHEA toodab neerupealiste koore zona
glomerulosa. Lähtematerjal selle hormooni tootmiseks inimorganismis on
kolesterool. DHEA ja ka selle sulfaatkonjugaat (DHEAS) on tähtsad neerupealiste
androgeenid. Mingil määral tekib DHEAd ka munasarjades. DHEAS on pärit
neerupealistest või moodustub DHEAst perifeersetes kudedes nagu maks ja
rasvkude. DHEASi sisaldus veres on ligi 1000 korda suurem võrreldes DHEA
sisaldusega (µmol/l vs nmol/l) ja see ei peegelda androgeenide sünteesis
toimuvaid kiireid muutusi.
Inimese vananedes selle hormooni tootmine neerupealistes väheneb. DHEA
metabolismi rajad inimorganismis on pikemalt teada, kuid tähelepanu sellele
hormoonile on keskendunud alles viimastel aastatel.
“Nooruse hormoon”
Endokrinoloogid otsivad võimalusi, kuidas DHEA manustamisega leevendada
vananemisega seonduvaid terviseprobleeme. Endokrinoloogia-alasetel
rahvusvahelistel foorumitel on selle hormooni kohta rohkesti ettekandeid (vt nt
http://www.endocrine-abstracts.org
või paberväljaandes 8th European Congress of Endocrinology incorporating
the British Endocrine Societies, 1–5 April 2006, Glasgow, UK).
In vivo ja in vitro katsete tulemusena on DHEAle antud veel nimetus “nooruse
hormoon”. In vivo katsed on näidanud, et DHEAl on positiivne toime mälule,
meeleolule, südameveresoonkonna probleemidele, luu- ja liigeseprobleemidele.
Tuginedes in vitro katsetes saadud tulemustele seoses DHEA toimega uute
sünapsite moodustumisele, on neurofüsioloogid avaldanud arvamust, et sellel
hormoonil võiks olla tähendus Alzheimeri tõve ennetamisel.
Jamsijuure kasutamine
Praegu selget soovitust selle hormooni kasutamiseks veel ei ole. Küll on aga
rohkesti kirjandust selle hormooni eelastme diosgeniini kohta, mida sisaldab
Ameerikas kasvav jamsijuur. See on taim, mida põliselanikud on ammustest
aegadest kasutanud jõudu andva toiduainena. Fütoterapeudid (taimravi
asjatundjad) soovitavad jamsijuurt reumaatiliste haiguste, jalgade
verevarustushäirete ja jalgades aeg-ajalt tekkivate krampide korral.
Jamsijuurt soovitatakse toidu tõhustamiseks kasutada vananemisega seotud
terviseprobleemide puhul nagu väsimus, meeleolu langus, veresoonte lupjumine,
liigesevalud. Jamsijuur on mitu aastat Eesti apteekides retseptivabalt saadav
koos täpsete soovitustega, mis lühidalt kõlavad nõnda: suurendab vaimset ja
füüsilist heaolutunnet, annab juurde jõudu, parandab mälu, aitab toime tulla
stressiga. Jamsijuure kohta on positiivset tagasisidet perearstidelt.
Kirjanduse andmetel on hormoon DHEA hästi mõjunud ka osteoporoosi puhul. Kuid
kirjanduse andmed piirduvad ainult hormooni enda kasutamisega endokrinoloogide
poolt, mitte selle hormooni eelastme diosgeniini kasutamisega.
TÜ kliinikumi laboris on võimalik DHEA ja DHEASi taset veres määrata. Uuring
näitab, et nende hormoonide sisalduse vähenemine vanemas eas sarnaneb
maailmakirjanduses tooduga ning Eestis esineb veelgi madalamat taset. Kas DHEA
taset saaks mahedalt mõjutada tema eelastme diosgeniini abil?
Meie värske uurimus näitas, et jamsijuure kasutamine toidulisandina mõne kuu
vältel tõstis mahedalt DHEA sisaldust, parandas enesetunnet ja meeleolu ning
leevendas luu- ja liigeseprobleemidega seonduvaid kaebusi.
Osteoporoosi raviks
Meie uurimisgrupp eesotsas dr Irina Kalitsaga on mitmeid aastaid tegelnud
postmenopausaalse osteoporoosi raviprobleemidega. On saadud häid tulemusi
loodustoote kasutamisega, mis sisaldab taimseid östrogeene (fütoöstrogeene) ning
neid mineraalaineid ja vitamiine, mis luu metabolismis olulised (Bonette Comp).
Kuna menopausis naine on tihti pärast osteoporoosi diagnoosimist depressioonis
või stressis, lisasime neil juhtudel kõrvuti spetsiifilise osteoporoosi
leevendava toidulisandiga jamsijuure. Tulemuseks andis nimetatud toidulisandite
kombinatsioon parima tulemuse luutiheduse paranemisel (parim +8,1%, keskmine
tulemus +7%). Kui fütoöstrogeene, mineraalaineid ning vitamiine sisaldavat
loodustoodet kasutati ilma jamsijuureta, testiti küll aasta pärast paranemine,
kuid see oli tagasihoidlikum (keskmiselt +5,5%, vahemikus +4,8...+6,2%).
Meie ettekanne Pariisis toimunud üle-euroopalisel toitumiskonverentsil oli ainus
selleteemaline ja tekitas elavat huvi, sest postmenopausaalse osteoporoosi ravi
loodustoodetega on seni veel suhteliselt vähe uuritud.
Sel konverentsil (nagu eelmistelgi) arutleti jätkuvalt kehakaalu korrastamiseks
väljapakutud dieete ning rõhutati järjekindlalt valgurikka dieedi (Atkinsi
dieet) ohtlikkust tervisele. Olid ka mõned ettekanded, mis käsitlesid varjatud
toidutalumatust, mis ei mahu senituntud toiduallergia raamidesse.
Kokkuvõtteks
X Euroopa Toitumiskonverents oli sisutihe, hästi organiseeritud, teemad selgelt
alajaotustesse paigutatud. Igal hommikul üks tund plenaarloengut, mitmed
sümpoosionid teemadel diabeet, metaboolne sündroom, toiduohutus, elanikkonna eri
vanusegruppide tegelik toitumine, fütoöstrogeenid ja nende soodne mõju luude
ainevahetusele, transrasvhapete probleem jpt.
Korduvalt rõhutati: üldist tervislikku toitu ega toitumist ei ole olemas. Igal
maal ja rahval ning igal indiviidil on vaja valida, mis just tema jaoks on
tervislik. Et osata seda soovitada, selleks on vaja toitu ja toitumisprobleeme
veel palju uurida. “Medicus curat, natura sanat” (“arst ravib, loodus
parandab”).
SELMA TEESALU
Tartu ülikooli emeriitprofessor, M. D., Ph. D
Olulisemad kirjandusallikad DHEA probleemi mõistmiseks:
1. “Endokrinoloogia”. Tõlge eesti keelde, 2003, AS Medicina (orig.
“Endokrinologia”, Kustamus OY Duodecim, 2000.)
2. “Toitumine tõhusalt ja individuaalselt igas eas”, Selma Teesalu, Tartu, 2006.
Allikas: Meditsiiniuudised Online,
http://mu.ee
|